Autodiefstal

Het kan iedereen gebeuren!

Jaarlijks worden tussen de twintig en dertigduizend auto’s gestolen. Dat zijn niet alleen dure auto’s; integendeel. Omdat die vaak beter beveiligd zijn dan goedkopere auto’s richten de autodieven zich ook op gebruikte, kleine of minder dure nieuwe wagens.

Organisatorische maatregelen

Allereerst zetten we hier een aantal principes op een rijtje die al heel wat ongemak kunnen besparen.

Het gaat vooral om goede gewoontes die weinig moeite kosten. In geleerde termen hebben we het dan over organisatorische preventiemaatregelen.

 • Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
 • Draai bij het parkeren de wielen in de richting van het voetpad. Vergeet voor u de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Het stuurslot gebruiken is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.
 • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af (denk naast de portieren ook aan de raampjes, het dakraampje en het kofferdeksel).
 • Laat uw sleutels nooit in het contact zitten, zelfs niet voor korte duur. Verstop ook nooit een reservesleutel op een “geheime” plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht. Hang zeker geen label met uw naam en adres aan de sleutelhanger.
 • Wanneer u de wagen voor een langere tijd verlaat, neem dan uw boorddocumenten mee of berg ze weg in een afgesloten ruimte van uw wagen.
 • Laat geen waardevolle voorwerpen in uw wagen liggen (zoals bijvoorbeeld een handtas, een jas, een fototoestel, …). Zijn de voorwerpen te omvangrijk om mee te nemen, berg ze dan op in de koffer van uw wagen. Zo brengt u niemand op het idee om in uw wagen in te breken.
 • Laat in uw wagen ook nooit geld, cheques of kredietkaarten achter.
 • Indien er geen waardevolle voorwerpen in het handschoenenkastje zitten, laat het dan open staan. Zo maakt u meteen duidelijk dat er in uw wagen geen buit te halen valt.

Mechanische beveiliging

Naast deze goede gewoontes kunt u ook een aantal mechanische beveiligingsmaatregelen nemen om te voorkomen dat men er met uw wagen of de inhoud ervan aan de haal gaat.

 • Let eens op de vorm van de deurgrendelknopjes: indien ze paddestoelvormig zijn kunt u ze beter vervangen door gladde knopjes, die zijn immers heel wat moeilijker met draad omhoog te trekken.
 • Een stuurstang bestaat uit een staaf die bovenop het stuur wordt geplaatst. Bij het draaien aan het stuur zal de stang zich klem zetten tegen de voorruit, zodat sturen onmogelijk wordt. Deze stangen zijn meestal fel gekleurd zodat ze goed zichtbaar zijn. Op die manier hebben ze naast een blokkeringsfunctie ook een afschrikkingsfunctie.
 • Een pedaal-stuurstang verhindert eveneens het wegrijden met de wagen. Met één uiteinde van deze afsluitbare stang wordt het stuur omklemd, met het andere wordt het rem- of ontkoppelingspedaal omklemd.
 • Een gelijkaardig middel is het handrem-versnellingspook-slot. Hier omklemt een afsluitbare staaf de handrem en de versnellingspook.
 • De versnellingspook kan eveneens geblokkeerd worden, door middel van een transmissieslot. Naast de pook wordt een stevige plaat met een soort hangslot aangebracht, waardoor schakelen onmogelijk wordt gemaakt.
 • Het wegrijden van de wagen kunt u ook vermijden door pedaalklemmen te gebruiken die de pedalen omvatten.
 • Diefstal van wielen maakt u heel wat moeilijker door van elk wiel een moer te vervangen door een afsluitbare wielmoer.
 • Met een afsluitbare tankdop vermijdt u diefstal van benzine of verontreiniging van de tank.
 • U kan ook een wielklem aanbrengen rond het wiel van uw voertuig. Hierdoor voorkomt u niet alleen het wegrijden maar ook het wegslepen van de wagen. Het vergt echter veel tijd om dit systeem aan te brengen. Het is dus vooral geschikt indien de wagen of caravan voor een langere periode blijft staan.

Behalve de aan te brengen sloten is er ook een ruim gamma aan toestellen op de markt die het elektrisch circuit van uw wagen beïnvloeden. Door de juiste stroomtoevoer weg te nemen wordt het wegrijden met de auto onmogelijk gemaakt. U heeft de keuze tussen startstroomonderbrekers, brandstofafsluiters, blokkeringssystemen van het remcircuit, stroomverdelers-, ontstekingskaars-, en batterijensloten. Bij deze systemen dient u voor het starten eerst een speciale sleutel te gebruiken of een code in te voeren.

En dan zijn er nog de alarminstallaties. Een alarminstallatie heeft twee bedoelingen: het schrikt dieven af en waarschuwt de omgeving indien er een inbraak in de wagen plaats vindt. Afhankelijk van de montage en afstelling gaat het alarm af wanneer de portieren, de motorkap of het kofferdeksel worden geopend, bij het inslaan van een raam of bij beweging in de auto. Sommige alarmen worden actief bij het verplaatsen of schommelen van de wagen.

Op de markt vindt u een zeer uitgebreid gamma aan alarminstallaties voor de wagen. In reclamefolders wordt wel eens de indruk gegeven dat een alarmsysteem de ideale beveiliging is. Dit is echter niet altijd zo: goedkopere installaties zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te neutraliseren door de stroomtoevoer af te snijden. Slecht afgestelde of verkeerd gebruikte toestellen geven bovendien vaak valse alarmen. Hierdoor gaan de omstanders steeds minder reageren op het alarm van een wagen. Alarminstallaties bieden dus slechts een relatieve beveiliging. Voor de gewone automobilist is het vaak veel efficiënter degelijke mechanische maatregelen toe te passen (zoals we boven reeds bespraken).

Vuistregels voor een goede beveiliging zijn dan ook: het gebruiken van enkele degelijke en eenvoudige mechanische beveiligingsmethoden en een grote zorgvuldigheid in parkeergedrag aan de dag leggen.

Specifieke tips rond car- en homejacking

De laatste jaren zijn twee specifieke vormen van autodiefstal opgedoken: carjacking en homejacking. Bij een carjacking wordt de chauffeur uit de auto gehaald of gelokt en daarna gedwongen zijn autosleutels af te geven, waarna de daders snel wegstuiven met de buitgemaakte wagen Bij een homejacking breekt de dader binnen in de woonst van de eigenaar van de wagen en dwingt hem eveneens de sleutels van de wagen te overhandigen.

Om deze nieuwe vormen van criminaliteit tegen te gaan geven we u enkele nuttige tips die u kunnen helpen om problemen te vermijden:

 • Bewaar thuis een kopie van de boorddocumenten van uw voertuig.
 • Hang uw autosleutels nooit aan de sleutelbos van uw woning.
 • Controleer, zonder paranoïde te worden, op weg naar huis of je niet wordt gevolgd door een onbekend voertuig.
 • Draag uw veiligheidsgordel en sluit de portieren van binnenuit zolang u in de wagen zit.
 • Plaats uw wagen bij voorkeur in de garage en doe hem ook daar op slot.
 • Neem ook liefst de boorddocumenten uit de wagen.
 • Sluit de portieren en laat de sleutels nooit in het contact zitten, zelfs niet in de garage.
 • Leg uw autosleutels niet op een zichtbare plaats in huis, maar bewaar ze ook niet in de slaapkamer.
 • Zet eventueel het alarm van zowel voertuig als woning aan.
 • Verdedig uw voertuig nooit ten koste van uw eigen leven. Geweld wordt gepleegd tegen personen die zich verzetten. Uw leven is meer waard dan uw voertuig !
 • Bel bij problemen zo snel mogelijk de politie (tel. 115) en geef hen zo veel mogelijk elementen om de dader(s) te identificeren.