Blixembosch op Wikipedia   ( klik hier) .

De Wijken:

Hier krijgt u een indruk van de verschillende buurten in Blixembosch, een wijk in Eindhoven-Noord begrensd door de A50, Kennedylaan, Tempellaan, Hondsruglaan en Huizingalaan.
De wijk bestaat uit Diamantenbuurt, Sprookjesbuurt, Engelse buurt, Italiaanse buurt, Franse buurt ,Amerikaanse buurt en Blixembosch Buiten .Inmiddels wordt hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw in de wijk Plateau  en Te Velt onder deel van Blixembosch Buiten.
click map

Diamantenbuurt Engelse buurt Italiaanse buurt Italiaanse buurt Italiaanse buurt Italiaanse buurt Engelse buurt Franse buurt Amerikaanse buurt Blixembosch Buiten Sprookjesbuurt

Diamantenbuurt

De wijk bestaat van oudsher uit 2 delen. Blixembosch I is het oudste deel en bestaat uit de Diamantenbuurt.
Het is een voornamelijk traditioneel opgebouwde buurt, waarbij de straatnamen zijn afgeleid van stenen en diamanten.
DiamantenbuurtDiamantenbuurt

click map

Agaat

 

Blixembosch II

Blixembosch II is later gebouwd en zou oorspronkelijk volledig als Sprookjesbuurt gerealiseerd worden. Door veranderde woningbehoeften en gemeentelijk beleid is het restant van Blixembosch II als landenbuurten (Engelse, Italiaanse, Franse en Amerikaanse buurt) ingericht. Beide delen worden gescheiden door het Aanschotpark.

Sprookjesbuurt

De sprookjesbuurt (of Sprookjesbosch) is de 2e buurt die gebouwd werd in Blixembosch. De huizen hebben een typische stijl die zich kenmerkt als speels en soms gedurfd. De straten zijn vernoemd naar sprookjes(figuren), zoals Roodkapje en Gelaarsde Kat.
SprookjesbuurtSprookjesbuurt

Stratengids Sprookjesbosch

Engelse buurt

Dit is de eerste van de 4 landen-buurten die gereed is gekomen. De straten zijn vernoemd naar beroemde Engelse schrijvers zoals Charles Dickens, Agatha Christie en Roald Dahl.

De buurt kenmerkt zich door een ruime opzet en het vele groen rondom de woningen. De typische bouwstijl met erkers en tuinmuurtjes geeft de gezellige sfeer van weleer.

Engelse buurtEngelse buurt

Stratengids Engels

Italiaanse buurt

De Italiaanse buurt met een sterk karakter en een klassieke opbouw heeft als belangrijkste kenmerk de enorme waterpartij met daaromheen de woningen.

Zuilen en bogen, klassiek ingerichte plantsoentjes en perkjes geven de wijk een eigen sfeer. De straten zijn vernoemd naar beroemde Italiaanse opera’s van o.a. Verdi.

Italiaanse buurtItaliaanse buurt

Stratengids Italiaans

Franse buurt

De Franse buurt grenst aan de Engelse buurt en kenmerkt zich door een licht stedelijk karakter met rechte straten.
De bebouwing doet denken aan een Franse stad met typische kleuren, moderne gevels en her en der een pleintje.

Franse buurtFranse buurt

Stratengids Frans

Amerikaanse buurt

De Amerikaanse buurt ligt het meest noordelijk en wordt gekenmerkt door een parkachtige aanblik, grote kavels en 258 vrijstaande huizen die zijn verdeeld in 3 categorien.

Amerikaanse buurt

Zo bestaat een aanzienlijk deel van de wijk uit bungalows. Langs de gracht staan huizen die zijn opgebouwd uit twee verdiepingen en een dakverdieping en het overgrote deel van de wijk bestaat uit woningen opgebouwd uit één verdieping en een dakverdieping.

Alle huizen worden gekenmerkt door typische accenten afkomstig uit de Amerikaanse architectuur. Veel huizen zijn voorzien van veranda’s, houtelementen (sidings), vlakke dakbedekking en strak metselwerk. Een groot gedeelte van de wijk wordt omgeven door een bosrijke omgeving afgewisseld met een aantal weilanden.

Het grootste deel van de huizen is op dit moment klaar en slechts een enkel kavel is nog onberoerd gebleven. De gemeente Eindhoven is momenteel bezig met de bestratingswerkzaamheden. De ruime opzet van de straten wordt nu langzaam zichtbaar en de Amerikaanse sfeer doet zijn intrede.

Het aloude “Aanschot”, is een reeds lang bestaande verbindingsweg tussen Eindhoven en Son wordt is voor een groot gedeelte omgedoopt tot fiets-en voetpad en verdeeld de wijk in twee gedeelten. De gracht aan de oost-zijde markeert de wijk en loopt aan de zuidkant mooi over in de Italiaanse buurt en aan de noordzijde in de bosrijke omgeving.

 

Stratengids Amerikaans

Blixembosch Buiten:

Is het 3e deel (Blixembosch Buiten, voorheen Blixembosch Noordoost).Amfoor, Buitendreef, Graanmaat, Helling, Hoogte, Klokbeker, Kogelpot, Laagte, Paalspoor, Panorama, Pijlpunt, Potscherven, Speerpunt, Terrassen, Veldlaan, Vuurklok, Vuurpot, Vuursteen, Weide, Welput.

Het Plateau en De Velden: ( wordt gebouwd):

Te Veld:  (Ontwerpfase:)

Link 3.   10-2-21

Link 1.

Link 2.  27-1-21.