Blixembosch op wikipedia   ( klik hier) .

De Wijken:

Hier krijgt u een indruk van de verschillende buurten in Blixembosch, een wijk in Eindhoven-Noord begrensd door de A50, Kennedylaan, Tempellaan, Hondsruglaan en Huizingalaan.
De wijkDe wijk bestaat uit Diamantenbuurt, Sprookjesbuurt, Engelse buurt, Italiaanse buurt, Franse buurt en de Amerikaanse buurt. Inmiddels wordt hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw in Blixembosch Buiten (voorheen Blixembosch Noordoost).
Klik op bovenstaande links of op onderstaande plattegrond voor meer info over deze buurten.click map

Diamantenbuurt Engelse buurt Italiaanse buurt Italiaanse buurt Italiaanse buurt Italiaanse buurt Engelse buurt Franse buurt Amerikaanse buurt Blixembosch Buiten Sprookjesbuurt
Over veel straatnamen heeft Marja Vugs artikelen geschreven (eerder verschenen in het wijkblad Blixemflitsen).
Zie daarvoor de links onder de plattegronden. Klikken op de straatnamen in de plattegrond wordt ook mogelijk.
Alle artikelen zijn ook te vinden in de stratengids.Als demo is in de plattegrond van de Diamantenbuurt alleen nog de straatnaam Agaat klikbaar.
Het is de bedoeling dat alle straatnamen in de plattegronden op deze pagina klikbaar worden.
Tot dat klaar is, zijn de artikelen al wel via de tekstlinks onder de plattegrond bereikbaar.
 

Diamantenbuurt

De wijk bestaat van oudsher uit 2 delen. Blixembosch I is het oudste deel en bestaat uit de Diamantenbuurt.
Het is een voornamelijk traditioneel opgebouwde buurt, waarbij de straatnamen zijn afgeleid van stenen en diamanten.
DiamantenbuurtDiamantenbuurt

click map

Agaat

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Aanschot, Agaat, Aquamarijn, Barnsteen, Beryl, Bloedkoraal, Briljant, Bronziet, Diamantring, Dolomiet, Granaat, Hondsruglaan, Maansteen, Onyx, Opaal, Robijnring, Saffier, Smaragd, Topaasring, Turkoois.

 

Blixembosch II

Blixembosch II is later gebouwd en zou oorspronkelijk volledig als Sprookjesbuurt gerealiseerd worden. Door veranderde woningbehoeften en gemeentelijk beleid is het restant van Blixembosch II als landenbuurten (Engelse, Italiaanse, Franse en Amerikaanse buurt) ingericht. Beide delen worden gescheiden door het Aanschotpark.

 

Sprookjesbuurt

De sprookjesbuurt (of Sprookjesbosch) is de 2e buurt die gebouwd werd in Blixembosch. De huizen hebben een typische stijl die zich kenmerkt als speels en soms gedurfd. De straten zijn vernoemd naar sprookjes(figuren), zoals Roodkapje en Gelaarsde Kat.
SprookjesbuurtSprookjesbuurt

Stratengids Sprookjesbosch

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Assepoester, Dorstige Smid, Dwaallichtje, Eenoogje, Eeuwig Licht, Esp, Gelaarsde Kat, Klein Duimpje, Kooltje Vuur, Koningskinderen, Meesterdief, Oude Sultan, Philipswijk, Pieternelletje, Reiskameraad, Roodkapje, Roverbruidegom, Sprookjesbosch, Sterredaalder, Tempellaan, Tondeldoos, Tovermolen, Vliegende Koffer, Vuurvogel, Wildeman.
 

Engelse buurt

Dit is de eerste van de 4 landen-buurten die gereed is gekomen. De straten zijn vernoemd naar beroemde Engelse schrijvers zoals Charles Dickens, Agatha Christie en Roald Dahl.

De buurt kenmerkt zich door een ruime opzet en het vele groen rondom de woningen. De typische bouwstijl met erkers en tuinmuurtjes geeft de gezellige sfeer van weleer.

Engelse buurtEngelse buurt

Stratengids Engels

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Jane Austenlaan, Agatha Christielaan, Roald Dahllaan, Daniel Defoelaan, Charles Dickenslaan, Graham Greenelaan, John Keatslaan, Rudyard Kiplinglaan, Luisa Millerlaan, John Miltonlaan, George Orwelllaan, Samuel Richardsonlaan, Shakespearelaan, Jonathan Swiftlaan, Oscar Wildelaan, Virginia Woolflaan.
 

Italiaanse buurt

De Italiaanse buurt met een sterk karakter en een klassieke opbouw heeft als belangrijkste kenmerk de enorme waterpartij met daaromheen de woningen.

Zuilen en bogen, klassiek ingerichte plantsoentjes en perkjes geven de wijk een eigen sfeer. De straten zijn vernoemd naar beroemde Italiaanse opera’s van o.a. Verdi.

Italiaanse buurtItaliaanse buurt

Stratengids Italiaans

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Aida, Alzira, Aroldo, Atilla, Il Corsaro, Don Carlos, Ernani, Falstaff, Nabucco, Oberto, Opera, Othello, Ouverture, Rigoletto, Stiffelio, La Traviata, Il Trovatore.
 

Franse buurt

De Franse buurt grenst aan de Engelse buurt en kenmerkt zich door een licht stedelijk karakter met rechte straten.
De bebouwing doet denken aan een Franse stad met typische kleuren, moderne gevels en her en der een pleintje.

Franse buurtFranse buurt

Stratengids Frans

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Honoré de Balzaclaan, Andre Bretonlaan, Albert Camuslaan, Gustave Flaubertlaan, Victor Hugolaan, Guy de Maupassantlaan, Molierelaan, Marcel Proustlaan, Rabelaislaan, Jean Racinelaan, Sartrelaan, Emile Zolaplein.
 

Amerikaanse buurt

De Amerikaanse buurt ligt het meest noordelijk en wordt gekenmerkt door een parkachtige aanblik, grote kavels en 258 vrijstaande huizen die zijn verdeeld in 3 categorien.

Amerikaanse buurt

Zo bestaat een aanzienlijk deel van de wijk uit bungalows. Langs de gracht staan huizen die zijn opgebouwd uit twee verdiepingen en een dakverdieping en het overgrote deel van de wijk bestaat uit woningen opgebouwd uit één verdieping en een dakverdieping.

Alle huizen worden gekenmerkt door typische accenten afkomstig uit de Amerikaanse architectuur. Veel huizen zijn voorzien van veranda’s, houtelementen (sidings), vlakke dakbedekking en strak metselwerk. Een groot gedeelte van de wijk wordt omgeven door een bosrijke omgeving afgewisseld met een aantal weilanden.

Het grootste deel van de huizen is op dit moment klaar en slechts een enkel kavel is nog onberoerd gebleven. De gemeente Eindhoven is momenteel bezig met de bestratingswerkzaamheden. De ruime opzet van de straten wordt nu langzaam zichtbaar en de Amerikaanse sfeer doet zijn intrede.

Inmiddels wordt er ook aandacht geschonken aan de groen- en speelvoorzieningen. Binnen de wijk zijn drie grote gazon’s opgenomen waarvan er twee worden voorzien van speelelementen. Op dit moment is er een werkgroep actief met groen- en speelvoorzieningen en de leefbaarheid binnen de wijk.

Ook wordt veel aandacht besteed aan parkeervoorzieningen in combinatie met groenstroken. Binnen de groenstroken zullen bomen worden geplant. De kruispunten zullen worden geaccentueerd door zogenaamde “punaises”. Deze verhoging op het kruispunt bestaat uit keitjes van Zweeds graniet en heeft de functie om de snelheid te beperken en om de kruispunten te markeren. Dat gebeurt in combinatie met zuiltjes en blokgroen.

Het aloude “Aanschot”, een reeds lang bestaande verbindingsweg tussen Eindhoven en Son wordt voor een groot gedeelte omgedoopt tot fiets-en voetpad en verdeeld de wijk in twee gedeelten. De gracht aan de oost-zijde markeert de wijk en loopt aan de zuidkant mooi over in de Italiaanse buurt en aan de noordzijde in de bosrijke omgeving.

De bewoners van de Amerikaanse buurt besteden veel aandacht aan hun huizen en de eerste Amerikaanse tradities zijn reeds zichtbaar. Zo zijn bijvoorbeeld een groot aantal huizen in de Kerstperiode sfeervol verlicht. De meeste bewoners hebben zich verenigd in een bewonerscommissie die inmiddels is opgegaan in de wijkvereniging Blixembosch. De wijk zal daarin uiteraard worden vertegenwoordigd door een werkgroep.

Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen in onze wijk, u bent van harte welkom!

Stratengids Amerikaans

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Louis Armstronglaan, Chet Bakerlaan, Count Basiegracht, Buddy Boldenlaan, Miles Davislaan, Duke Ellingtonlaan, Ella Fitzgeraldlaan, Benny Goodmanlaan, Scott Joplinlaan, King Oliverlaan, Bessie Smithlaan.
 

Blixembosch Buiten

Inmiddels wordt hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw in het 3e deel (Blixembosch Buiten, voorheen Blixembosch Noordoost).

Klik op de plattegrond of onderstaande links of kijk in de stratengids voor informatie over de straatnamen :
Amfoor, Buitendreef, Graanmaat, Helling, Hoogte, Klokbeker, Kogelpot, Laagte, Paalspoor, Panorama, Pijlpunt, Potscherven, Speerpunt, Terrassen, Veldlaan, Vuurklok, Vuurpot, Vuursteen, Weide, Welput.